De eed van de jeugd onder de Slavische linde
Deze scène is gewijd aan de Slavische wederopleving en toont de essentie van de mythevormende inspanningen van de 19e eeuw.
Het verfrist de nalatenschap van de dichter Ján Kollár, wiens gedichtenbundel met de titel De dochter van Sláva uit 1824 een van Mucha’s bronnen van reflectie over de rol van de Slaven in de geschiedenis van de mensheid was. In De dochter van Sláva gebruikt Kollar voornamelijk twee motieven: de linde als de boom van de Slaven en Slávia als hun godin.
Mucha verbond deze twee voorstellingen. De compositie beeldt de imaginaire handeling van de formatie van een Slavische thuisland uit. Hij benadrukte de noodzaak van eenheid. Onder de linde knielt een kring van jonge mannen rond een verlichte middelpunt, en achter hen verheffen Sokol-leden en mannen in moderne alledaagse kleding hun handen als legden zij een eed af. Hun gezichten zijn niet voltooid, dus het is onmogelijk hen ze te identificeren met enige reële personen. De plechtigheid heeft plaats ergens buiten de tijd, in een met bloemenkransen bezaaid Arcadische plaats.
Hoewel Slávia van het vrouwelijke geslacht is, nemen geen vrouwen de eed, maar observeren alleen. Op de voorgrond van deze hele scène is er een kleine muur waarop een jong meisje zit. Zij vertegenwoordigt de allegorie van de muziek, die Mucha vervolgens gebruikt als zijn voornaamste motief in de affiche die hij voor de Slavische epos maakte. Cult-objecten, zoals het swastika-symbool, dat volgens sommigen de beweging van de zon vertegenwoordigt, zijn verwijzingen naar de oeroude Slavische cultuur.
- Prehistorie
Het aanwezige verleden - Alfons Mucha Slavisch Epos
- Een Chronologie
- 1 De Slaven in hun oorspronkelijke thuisland
- 2 De viering van Svantovit op Rügen
- 3 De Introductie van de Slavische liturgie
- 4 Tsaar Simeon I van Bulgarije
- 5 Koning Ottokar II van Bohemen
- 6 De kroning van de Servische tsaar Stefan Uroš Dušan tot Oost-Romeinse keizer
- 7 Jan Milíč van Kroměříž
- 8 Jan Hus predikt in de Bethlehemkapel
- 9 De bijeenkomst bij Křížky
- 10 Na de Slag van Grunwald
- 11 Na de Slag op de berg Vítkov
- 12 Petr Chelčický
- 13 De Hussietenkoning George van Podiebrad
- 14 De defensie van Szigetvár door Nikola Zrinski
- 15 De Broederschool in Ivančice
- 16 Jan Amos Comenius
- 17 De afschaffing van de lijfeigenschap in Rusland
- 18 Berg Athos
- 19 De eed van de jeugd onder de Slavische linde
- 20 Apotheose van de Slaven
- Herinneringen van een steeds langer verleden