De Huizen De Lely
Met een ander legaat bouwde de Doopsgezinde gemeente in 1872 achter het Rijpenhofje, aan de Bloemstraat 129-132, de drie Huizen De Lely. Eenkamerwoningen op drie etages namen achttien bewoners op, en de grote zolder onder het zadeldak diende vijftien alleenstaande oudere mannen als slaapzaal. Het geheel kreeg de naam van een kerkenraadslid, De Lely, dat zich bijzonder had ingezet voor de verwezenlijking. De Huizen De Lely staan nu als een voorbeeld van vroege sociale woningbouw op de gemeentelijke monumentenlijst.
De woningen van de Huizen De Lely waren bestemd voor echtparenlidmaten en alleenstaande mannen van zestig jaar en ouder, die er vrij wonen genoten. Oorspronkelijk had dit gebouw een ruim zadeldak en aan de Bloemstraat bevonden zich balkons.
Achter de huizen bevindt zich een smalle binnenplaats, de Lelytuin, over de volle breedte van de huizen, uitmondend in een smal steegje dat als brandgang dient. De plaats is voorzien van gele IJsselsteentjes, vroeger een teken dat dit privéterrein was. De brandgang terzijde van beide hofjes was namelijk vroeger een openbare straat.