Gezamenlijk wonen
In 2013 beheert de Doopsgezinde Gemeente twee hofjes. In het Zonshofje aan de Prinsengracht wonen studenten en in het Rijpenhofje en Huizen De Lely wonen alleenstaande vrouwen en mannen van 55 jaar en ouder. Bewoners hoeven niet doopsgezind te zijn; in juni 2013 zijn driekwart van de 21 ingezetenen van het Rijpenhofje en Huizen De Lely andersdenkenden. Er wonen ook drie studenten, om sociale vaardigheden op te doen in een leefgemeenschap met ouderen. Deze drie beheerders betalen geen huur. Als tegenprestatie ondersteunen zij het dagelijkse leven in het hofje.
Het doperse diaconale beleid veroorlooft wie dat nodig hebben een volledig zelfstandige woning voor een redelijke huur, die jaarlijks volgens de wettelijk vastgestelde richtlijnen wordt verhoogd. Tot 2010 werden de kosten van verwarming in de huur verrekend. Sinds 2010 betalen de bewoners mee aan de stookkosten van de eigen woning en de gemeenschappelijke ruimten, aan de servicekosten voor reiniging, aan tuinonderhoud en aan de activiteiten voor de bewoners.
Consequenties
Gezamenlijk wonen in een hofje heeft consequenties. Men houdt rekening met de ander en respecteert en accepteert diens eigenaardigheden. Het woonreglement omschrijft wat de bewoners zelf dienen te regelen en bevordert actieve zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Vanzelfsprekend dragen de bewoners zoveel mogelijk zorg voor elkaar, waar nodig samen met de drie student-beheerders of in overleg met de bestuurlijke commissie van de kerkenraad van de Verenigde Doopsgezinde Gemeente Amsterdam.
De bewoners genieten van hun gezamenlijke binnenhoven, het dakterras, de Regentenkamer en de expositiegalerij op de gang van de eerste etage in het voorhuis aan de Rozengracht. Deze galerij toont werk van telkens andere bewoners. In kleine commissies regelen de bewoners zelf hoe ze alles verzorgen.
In 2003 legden bewoners de grotere hoftuin in stijl en volgens een bijzonder beplantingsschema nieuw aan en zij schilderden het tuinmeubilair in de ‘ophaalbruggroene’ kleur van het Rijpenhofje. De kleinere Lelytuin decoreerden ze met rozentrellies en schilderden haar tuinmeubels in ‘klassiek blauw’. Eenieder kan zich op de diverse zitjes in de tuinen en op het dakterras terugtrekken, om te lezen of om ‘maar’ van de zon te genieten. Graag ontvangt men gasten op het groene dakterras en in de groene tuinen.
De Regentenkamer dient als multifunctionele gemeenschaphofbijpelijke ruimte voor de maandelijkse koffieochtend en hofbijeenkomst, vergaderingen, lezingen, studiebijeenkomsten, muziek- en theateruitvoeringen, filmavonden en feesten. Sinterklaas, Kerst en Pasen viert men samen, mits men op het hofje is en niet bij familie.
Als het weer het toelaat viert men ook de prachtige bloei van de prachtige Japanse sierkers in de tuin en nuttigt men aan het eind van de zomer een gezamenlijke hofmaaltijd. Hoewel de bewoners principieel vrij zijn om wel of niet aan hofactiviteiten mee te doen, verheugt men zich over hun aanwezigheid en actieve deelname. Het fluitkwartet van de bewoners, ‘Het Centenkwartet’, luistert de vieringen vaak op.